2014. február 7., péntek

A mák dícsérete

Nem rajongok a mákért. Pedig sokat hallom, hogy aki nem eszik húst, annak kell a mák, mert sok benne a vas. Sőt, egyszer azt is hallottam, hogy találtak itthon, Magyarországon egy egész falut, és a hajdanán ott élők legtöbbje nagyon sokáig élt. Aztán kiderült, hogy máktermesztéssel foglalkoztak, és így igen sokat ették is. Ezen felbuzdulva egy ismerősöm ismerőse minden nap eszik egy evőkanál mákot. Nahát erre már végképp nem vagyok alkalmas...
Na de ma belebotlottam egy csodálatos máktorta receptjébe, és izibe' meg is sütöttem. És azt kell mondjam, hogy egészen új értelmet nyert a mák! Így hát szeretettel ajánlom (és javaslom, legyen kötelező minden mákellenesnek!!) ezt a gazdag ízű, habkönnyű máktortát.
Íme:
 
Citromkrémes máktorta
 
Hozzávalók:
 A tészta
  • 10 dkg darált mák
  • 20 dkg liszt
  • 25 dkg olvasztott margarin
  • 4 tojás
  • 2 hámozott, lereszelt alma
  • egy egész citrom reszelt héjja
  • 2 ek rum
  • 1 cs sütőpor
  • 35 dkg cukor (lehet kevesebb)
  • 4-5 ek baracklekvár
A krém
  • 15 dkg margarin
  • 15 dkg porcukor
  • egy egész citrom leve
  • reszelt citromhéj
 
A sütőt 170C°-ra előmelegítem. A tészta hozzávalóit a baracklekvár kivételével összekeverem, míg szép egynemű tésztát kapok. Egy kb. 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformát kivajazok (én a tésztához olvasztott margarinból szoktam egy ecsettel kivenni a kivajazáshoz), kilisztezek, majd beleöntöm a formába. A sütőbe teszem, és 45-50 perc alatt megsütöm.
Amikor kész, kiveszem a formából, és hagyom hűlni. A kihűlt tésztát vízszintesen kettévágom, és az alsó lapot megkenem a baracklekvárral. Ráteszem a felső lapot is.
A krémhez habosra keverem a hozzávalókat, majd óvatosan, hogy a felkent krémbe ne ragadjon bele a tészta teteje, beborítom a tortát a krémmel.
Ha van kedvem, kandírozott naranccsal díszítem.
 
Tény, hogy ez a torta a habkönnyűségét nem a benne lévő, súlyos kalóriáknak köszönheti... De aki megsüti, úgyis érteni fogja.
 

2 megjegyzés: