2014. február 11., kedd

Sváb vendégváró

"Különösen finom almatorta, ami még a kezdőknek sem okoz nehézséget" - szól a szakácskönyv ajánlójában. És ami igaz, az igaz. Ez egy nagyon kellemes és egyszerű, őszi finomság.
Íme:
 
Tejszínkrémes almatorta

Hozzávalók
A tészta
  • 25 dkg liszt
  • 1 tojás
  • 15 dkg vaj
  • 1 ek cukor
  • csipet só
A töltelék
  • 5 dkg mazsola
  • 2 ek rum
  • 1 kezeletlen citrom
  • 1 kg savanykás alma
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 1 ek cukor
  • 5 dkg szeletelt mandula
A krém
  • 3 tojás
  • 3 ek cukor
  • 2 ek liszt
  • 2 dl tejszín

A tésztához a lisztet a sóval egy tálba szitálom, a közepébe mélyedést csinálok, és beleütöm a tojást. A vajat felkockázom, és a cukorral a liszthez adom. Az egészet lendületes mozdulatokkal összegyúrom, cipót formázok belőle, majd alufóliába csomagolom, és 30 percre a hűtőbe teszem.
A mazsolát meglocsolom a rummal, és hagyom állni kicsit. Az almákat megmosom, meghámozom, és a csodálatos almaszeletelővel (lásd: Praktikák) kimagozom, és nyolc gerezdre vágom. Ezeket a közepükön még ketté vágom. Az almadarabokat beleteszem egy tálba. A citromot megmosom, a héját ráreszelem az almákra, majd megszórom az egészet a cukorral és a fahéjjal. Óvatosan összekeverem.
Egy kb. 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformát kivajazok. A sütőt előmelegítem 225 °C-ra. A tésztát lisztezett felületen akkorára nyújtom, hogy amikor kibélelem vele a formát, 3cm magas széle legyen. A tészta alját megszurkálom egy villával. A tésztára borítom az almákat, és szép egyenletesen eligazgatom őket, végül megszórom az egészet a rumos mazsolával.
A krémhez habosra keverem a tojásokat a cukorral, majd fokozatosan hozzáadom a lisztet, és végül a tejszínt. A tejszínes krémet az almára locsolom, és a tetejét megszórom a szeletelt mandulával.
Az almatortát a sütő alsó részére helyezve 50 perc alatt megsütöm. Ha megsült, hagyom kihűlni.
 
Tipp: Kezeletlen citromot, aminek a héja fogyasztásra alkalmas, az ára pedig jó, mindig találok az Aldiban.


2 megjegyzés: