2014. február 17., hétfő

Vasárnapi ebéd levese

Nem tudom, miért ragaszkodom annyira a "Vasárnapi ebéd" gondolatához - talán amolyan magyar érzet. Vegaként kicsit más a menü, de azért nem olyan nagyon. Én a vasárnapi ebédet szombaton készítem el, mert vasárnap nincs rá időm. Ennek egy fontos része az ún. "Műhúsleves" (családi szóhasználat szerint).
Íme:
 
Vega-húsleves
 
Hozzzávalók:
  • 3 nagy sárgarépa
  • 3 szál fehérrépa
  • 4 kisebb burgonya
  • 1/4 gumós zeller
  • 1 szál szárzeller
  • 4-5 szem kelbimbó
  • 2 kelkáposzta levél
  • 1 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2-3 ek olaj
  • egész feketebors, szegfűszeg, só
 
A sárgarépákat meghámozom, és keresztben kettévágom. Az egyik fél répát nagyon vékonyra lereszelem, és egy 5 literes lábosban az olajon megfonnyasztom. De annyira, hogy szinte sötétbarnára piruljon (ez adja a leves gyönyörű színét). Kicsi vízzel felöntöm, majd beleteszem a zöldségeket: a fél répákat negyedelem; a fehérrépát meghámozom, negyedelem; a burgonyákat meghámozom; a zellert meghámozom; a szárzellert megmosom; a kelképosztaleveleket megmosom; a vöröshagymát meghámozom, levágom a végeit, és megtűzdelem kb. 6 db szegfűszeggel; a fokhagymákat meghámozom. Ezután a zöldségeket felöntöm vízzel, és beledobálok kb. 10 szem feketeborsot. Megsózom, és kb. 2, 5 - 3 órát (!) főzöm, hol lassú, hol közepes tűzön (ha tovább főzöm, ebből lesz a zöldségleves-alaplé).
Ha megfőtt a leves, kiszedem egy tálba a zöldségeket, és az egész levest átszűröm egy másik lábosba, hogy a megpirult répareszelék eltűnjön. Újból sózok rajta, ha kell.
A bele való tésztát sós vízben kifőzöm, leszűröm, és belekanalazom a tányérokba. A levest felforrósítom, és rászedem a tésztára. Beleteszem a számomra kedves főtt zöldségeket, és frissen őrölt borsot szórok rá.
 
Azért jó ez a leves, mert még a húsevő családtagjaim is szeretik, és nem kell bele leveskocka ahhoz, hogy nagyon jó íze legyen. Azonkívül marhahús-levest megszégyenítő csodálatos színnel rendelkezik.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése