2014. május 11., vasárnap

Őszi uzsonnakalács

Még igen messze van az ősz - de ahogy az ég most dörög, az eső szemerkél, a függönyömet meg csak úgy lobogtatja a szél, akár október is lehetne. Így talán mégis aktuális ez a lélekmelengető, illatos gyümölcskenyér.
 
Fűszeres sütőtökös kalács
 
Hozzávalók:
  • 35 dkg hámozott, felkockázott sütőtök
  • 1, 5 dkg méz és még 2 kiskanál a megkenéshez
  • 8 dkg mazsola
  • 15 dkg Graham liszt
  • 15 dkg finomliszt
  • 1 cs sütőpor
  • 2 kiskanál őrölt szegfűbors
  • 15 dkg apróra darabolt vaj
  • 1 ek tökmag
 
A sütőt 180 °C-ra előmelegítem. Egy max. 1 literes dobozformát kibélelek szilikonlappal vagy sütőpapírral. A sütőtököt kevéske vízben 10 perc alatt puhára párolom, majd lecsöpögtetem és pürésítem. Hozzáadom a mézet és a mazsolát, és az egészet habosra keverem. A liszteket a sütőporral és a szegfűborssal (ami lehet mézeskalács-fűszerkeverék is) együtt egy tálba szitálom, majd a szitában maradt korpát is hozzáadom. Végül belemorzsolom a  vajdarabkákat is. Ezután belekeverem a sütőtökös keveréket a lisztesbe, és jól elkeverem az egészet.
A masszát a formába öntöm, elsimítom a tetejét, és megszórom a tökmaggal (lehet egész vagy szeletelt is). Sütőbe teszem, és 50-60 percig hagyom sülni. Ha kész, a formában hagyom 1 percig, majd kiborítom, és még melegen megkenem a tetejét a 2 kanálka mézzel.
 
Ez a sütemény semleges ízű, így a gyümölcskenyér-szeleteket érdemes vajjal és mézzel megkenni. Idén pedig leleményesebb leszek, és a sütőtök-szenzonban fagyasztok le szépen felkockázva tököket, hogy ha májusban kedvem szottyan erre a süteményre, meg is csináljam.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése