2014. május 10., szombat

Svéd ropogtatnivaló

Ez a recept egy svéd teasütemény továbbgondolása. Igazi omlós, ropogós, illatos és csodálatos vajas keksz. Rendkívül finom, így általában tiszavirág életű...
 
Citromfüves svéd keksz
 
Hozzávalók:
  • 5 dkg puha vaj
  • 0,5 dl olaj
  • 1 dl cukor
  • 2, 5 dl finomliszt
  • 0, 5 tk szódabikarbóna
  • 1 kis csokor citromfű
  • 5 dkg dió
  • frissen őrölt vanília
 
A sütőt 150 °C-ra előmelegítem. A liszt kivételével minden hozzávalót beledobálok az aprítóba. Amikor teljesen összekeveredtek a hozzávalók, az illatos zúzalékot egy tálba kanalazom, hozzáaadom a lisztet, és összegyúrom. Egy morzsálódó, homogén, illatos tésztát kapok. 1, 5-2 cm átmérőjű golyókat gyúrok belőle, szilikon sütőlapra ültetem őket, és kb. 20 perc alatt szép aranybarnára sütöm.
 
A golyókat nem kell ellapítgatni, a sütés során szépen lelapulnak és megrepedeznek. A frissen őrölt vanília helyett természetesen mehet bele vaníliás cukor is. Csak azért forszírozom a vaníliaörlőt, mert ez a legújabb szerzeményem, és egy csoda. Nagyobb bevásárlóközpontokban kapható, igen borsos áron, de újratölthető, így mindig friss vaníliával tudok dolgozni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése