2014. július 11., péntek

A változatosság gyönyörködtet?

Minden bizonnyal van, amikor igen. De az élet csupa meglepetés, és nem mindig a legkellemesebb. Ilyen "ajándék" az életmódváltás is. Legalábbis szerintem. Egyszer azt olvastam, hogy az életben csak az a tény elviselhetetlen, hogy semmi sem elviselhetetlen. Lehet. Így hát, ha váltani kell, vigasztaljon az a tudat, hogy majd csak hozzászokunk.
Ezért is született meg ez a recept, ami a Tepsiben sült almás palacsinta reform változata: cukormentes és szénhidrátban szegényebb. És azt bizonyítandó, hogy minden rosszban van valami jó, ez a változat sokkal szebb köntösben pompázik, mint a nem reform társa.
 
Reform almafelfújt
 
Hozzávalók:
  • 10 dkg teljeskiőrlésű liszt (a Nagyi titka az egyik legjobb)
  • 10 dkg fehér liszt
  • 3 tojás
  • csipet só
  • 2, 5 dl tej
  • 1-2 dl ásványvíz
  • 3 közepes alma
  • 3 ek édesítőpor (Süssina vagy Pötyi)
  • 1 tk fahéj + a felfújt tetejére
  • olaj
 
A sütőt 240 °C-ra előmelegítem. A hozzávalókat az alma kivételével kézi habverővel összekeverem. Hat kis porcelán szuflés tálkát vékonyan kiolajozok, és a tésztát egyenlően elosztom a tálkákban. Az almákat meghámozom, és minden darabot nyolc cikkelybe vágok almaszeletelővel. Egy tálkába négy gerezdet teszek úgy, hogy megfelezem őket - így inkább kockák, mint gerezdek lesznek. Kicsit belenyomom őket a tésztába - de nem nagyon, mert a tészta nőni fog. Meghintem a felfújak tetejét egy kis fahéjjal.
A tálkákat egy tepsibe teszem, és így rakom be a sütőbe. 10-15 perc alatt elkészülnek. Tovább nem hagyom bent, mert akkor túlságosan kiszáradnak.
Ha megsültek, megint megszórom őket egy kis fahéjjal, és már kész is.
 
Az íze sokkal szelídebb, mint az eredetinek - de az összes reform vagy átdolgozott recept ilyen. Idővel viszont az ember megszokja, hogy kevésbé intenzívek az ízek, és már túl soknak érzi a cukrot és a fehér lisztet mindenben, ami túlfinomított. Pont olyan, mint a hús elhagyásánál.
 
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése