2014. október 8., szerda

Egészséges mindennapi kenyerünk

Igen, valóban az. Ugyanis ez egy diétás oldalon szereplő, csökkentett szénhidrát-tartalmú kenyérke receptje. Kicsit nehéz - már ami a súlyát illeti -, de pont ezért laktató. És nem utolsó sorban ezért is egészséges, mert ilyenkor valóban tápanyaghoz jutunk. Nem úgy, mint a bevásárlóközpontokban a pazarul csillogósra lakkozott, aranysárga, illatozó zsömletenger esetében, ahol azonnal elillan minden illúzió, miután beleharaptunk: a "zsömle" leereszt, a héja szilánkosra törik, és néhány darabkája garantáltan a szájpadlásunkba áll. Hát nem. Ez nem az a péksütemény. Ez egy igazi, egészséges kenyérféle.
 
Csökkentett szénhidrát-tartalmú kenyér
 
Hozzávalók:
  • 40 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 10 dkg fehér liszt
  • 1/2 kocka élesztő
  • 1 dkg cukor
  • 2 dl tej
  • 2 dl víz
  • 3 ek olaj
  • 1 csapott ek só

A tejet a cukorral meglangyosítom, és felfuttatom benne az élesztőt. A többi hozzávalót egy nagy tálba teszem, hozzáöntöm a felfuttatott élesztőt, és egy kés élével morzsásra keverem. Utána alaposan bedagasztom, majd 40 percig meleg helyen kelesztem.
A sütőt 200 °C-ra előmelegítem. Egy dobozformát kiolajozok, kilisztezek, majd a kenyérkét szépen megformázva beleteszem. Bevagdosom a tetejét, meghintem egy kis liszttel, majd a sütő középső rácsán addig sütöm, míg szépen bebarnul a teteje.
 
Kb. 920 grammos kenyér lesz belőle. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése