2014. október 8., szerda

Tökévszak

Így októberben a csapból is tök folyik. Hamarosan a mi városunkban is lesz a kispiacon tök nap. Majd meglátjuk.
Nem hiszem, hogy van, akinek nagy titkot áruk el azzal, ha most idebiggyesztem a sütőtök sütésének receptjét. De olyan szépen sikerült ez a két fotó, hogy inkább körítek hozzá egy receptet...
 
Sütőtök
 
Hozzávalók:
  • 1 szép sütőtök
  • 1 pohár víz
  • alufólia
 
Hát igen, nem egy nagy durr. Szóval a tököt szép darabokra vágom (a képen japán sütőtök szerepel), és egy alufóliával kibélelt tepsibe teszem. Én nem szoktam kivenni a magokat, mert ha jól átsütöm, akkor a tök finom krémes lesz, a mag pedig jó ropogós, és azért igazán kár lenne, ha kidobnám.
A tökdarabok alá löttyintek annyi vizet, hogy kb. 0,5 cm magasan elterüljön a tepsiben. Így hamarabb párolódik, és az alufólia abban is segít, hogy ne ragadjon le a tökből kisülő ragacs.
Kb. 170 °C-on addig sütöm, míg a tök húsa kicsit ráncos lesz, a mag pedig szépen megpirul.

A legfinomabb túrótorta

Ez persze szubjektív, de igaz... Azért szeretem ezt a receptet, mert könnyen elkészíthető, kamrabarát, és nem kell tárolni - mert úgysem marad belőle soha egy morzsa sem.
 
Túrótorta

Hozzávalók:
Tortaalap
  • 1/2 mk szódabikarbóna
  • 50 dkg túró
  • 7, 5 dkg vaj (!)
  • 2-3 ek búzadara
  • 1 ek liszt
  • 4-5 ek cukor (vagy Pötyi)
  • 2 tojás
  • csipet só
  • 1 cs vaníliáscukor
  • fél citrom héja és pár csepp leve
Teteje
  • 1 kispohár tejföl
  • 1 ek liszt
  • 1 tojás
 
A sütőt 150 °C-ra előmelegítem.
A vajat megolvasztom. Egy közepes, de inkább kisebb kapcsos tortaformát kivajazok (méghozzá úgy, hogy az olvasztott vajból veszek egy ecsetre valót), kilisztezek. A tortaalap hozzávalóit szép sorban összekeverem, majd belelapátolom a túrós keveréket a tortaformába. A tetejére kikeverem a rávalókat, majd egyenletesen eloszlatom a tésztán.
Az előmelegített sütőben 40 perc alatt szép pirosra sütöm, majd ha kihűlt, megporcukrozom.
 
Van, hogy a tésztába belekeverek felkockázott barackot vagy mazsolát.
Sütés során a tetején szép nagy buborék lesz, ami majd csendesen elül, ha már kivettem a sütőből.
 
 

Egészséges mindennapi kenyerünk

Igen, valóban az. Ugyanis ez egy diétás oldalon szereplő, csökkentett szénhidrát-tartalmú kenyérke receptje. Kicsit nehéz - már ami a súlyát illeti -, de pont ezért laktató. És nem utolsó sorban ezért is egészséges, mert ilyenkor valóban tápanyaghoz jutunk. Nem úgy, mint a bevásárlóközpontokban a pazarul csillogósra lakkozott, aranysárga, illatozó zsömletenger esetében, ahol azonnal elillan minden illúzió, miután beleharaptunk: a "zsömle" leereszt, a héja szilánkosra törik, és néhány darabkája garantáltan a szájpadlásunkba áll. Hát nem. Ez nem az a péksütemény. Ez egy igazi, egészséges kenyérféle.
 
Csökkentett szénhidrát-tartalmú kenyér
 
Hozzávalók:
  • 40 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 10 dkg fehér liszt
  • 1/2 kocka élesztő
  • 1 dkg cukor
  • 2 dl tej
  • 2 dl víz
  • 3 ek olaj
  • 1 csapott ek só

A tejet a cukorral meglangyosítom, és felfuttatom benne az élesztőt. A többi hozzávalót egy nagy tálba teszem, hozzáöntöm a felfuttatott élesztőt, és egy kés élével morzsásra keverem. Utána alaposan bedagasztom, majd 40 percig meleg helyen kelesztem.
A sütőt 200 °C-ra előmelegítem. Egy dobozformát kiolajozok, kilisztezek, majd a kenyérkét szépen megformázva beleteszem. Bevagdosom a tetejét, meghintem egy kis liszttel, majd a sütő középső rácsán addig sütöm, míg szépen bebarnul a teteje.
 
Kb. 920 grammos kenyér lesz belőle.