2015. július 26., vasárnap

A nagy Ő

Ha az ember rátalál az igazira, az olyan, mintha végre a helyére döccenne. Talán erre mondják, hogy sínen van. Hát én így voltam ezzel a zsömlével. Ez egy szénhidrátcsökkentett-csodarecept, amit anya talált az interneten, sajnos nem tudom, hol - de a hölgynek, aki ezt megosztotta, örök hálám.
Nem egy klasszikus, fényesre lakozott zsömlerecept, de rendkívül finom és rendkívül gyors. Mi kell még?!
A(!) zsömle
Hozzávalók:
  • 200 g fehér tönkölyliszt
  • 150 g teljeskiőrlésű liszt
  • 100 g zabpehely
  • 2 kk barnacukor
  • 2-3 kk só
  • 1 cs (7g) szárított élesztő
  • 4 dl langyos víz
  • 1 ek olaj
A lisztet átszitálom egy nagy tálba, és a többi hozzávalót hozzáöntöm. Egy kés élével összedolgozom. Akkor jó, ha olyan az állaga, mint egy sűrűbb nokedlinak. Az egészet letakarom egy tiszta konyharuhával, és kb. egy órát kelesztem.
A sütűt 200 °C-ra előmelegítem. Egy nagy tepsit vékonyan kiolajozok, és egy evőkanál segítségével kb. 10-12 zsömlehalmot kanalazok rá. A tetejüket megszórom liszttel, egy csipet sóval és frissen őrölt borssal vagy római köménnyel. Addig sütöm, míg szép barnák nem lesznek a zsömlék.
Frissen, forrón, vajjal... Hmmm...

4 megjegyzés: